top of page
Zoeken

Een gesprek met Fortunatus

Hoi Fortunatus, laten we beginnen met een korte introductie! Wie ben je en wat doe je?


Mijn naam is Fortunatus Mabina, medeoprichter van de Martus Foundation. Het is nu vier jaar geleden dat Marin en ik elkaar hebben ontmoet in Mikumi, waarna we samen op het idee kwamen om een organisatie op te richten om zorgbehoevende en arme mensen te helpen.


Op dit moment woon ik in de regio Tabora en werk ik als arts. Ik behandel mijn patiënten met veel zorg en toewijding, want ik vind het belangrijk dat mensen mijn passie en het belang van mijn werk ervaren. Niet alleen het verlenen van zorg vind ik belangrijk: mijn hoofddoel is eigenlijk om bij te dragen aan maatschappelijke gelijkheid. Het doet me daarom erg goed om te zien dat inmiddels ook verschillende arme en kwetsbare mensen toegang hebben verkregen tot de zorg dankzij het goede werk van onze Martus Foundation.

We weten dat onze droom groot is, evenals onze doelen. Om onze doelen te bereiken, maak ik iedere dag na mijn werk en tijdens het weekend tijd vrij om bezig te zijn met de stichting en om voor mijn gezin te zorgen. Het liefst zou ik al mijn tijd in de Martus Foundation willen steken, maar zo ver zijn we financieel gezien nog niet, haha! Ik kan niet wachten totdat onze stichting onze dromen en doelen groots kan waarmaken en nog meer geweldige resultaten kan boeken in Kahama.


Wat is jouw droom precies?


Mijn grootste wens is om te zien dat de Martus Foundation medische zorg gaat verlenen aan steeds meer families in Tanzania. Met onze drie verschillende projecten kunnen we in verschillende stadia van onze stichting aan de slag, te beginnen met het uitreiken van verzekeringskaarten in de huidige allereerste fase. Straks, hopelijk niet eens zo heel ver in de toekomst, kunnen we starten met het verlenen van zorg vanuit onze Mobile Clinic. En natuurlijk, tot slot, onze ultieme droom om het Martus Healthcare Center te bouwen waar straks iedereen in Kahama terecht kan voor medische hulp!


Fortunatus and his family

Wat maakt jou vrolijk, zoals hier op de foto?


Een heleboel dingen, te beginnen met mijn gezin! Maar ik word ook ontzettend blij van het feit dat het harde werk van het Martus-team zijn vruchten begint af te werpen. We hebben al veel mensen kunnen helpen: negen families (in totaal 54 mensen) hebben we blij gemaakt met zorgverzekeringskaarten. Deze families hebben nu een beter toekomstperspectief, omdat de zorg voor hen nu toegankelijk én betaalbaar is geworden. Het geld dat zij daarmee besparen, kunnen zij gebruiken voor andere noodzakelijke uitgaven – óf natuurlijk voor leuke dingen. Naast de financiële besparing zorgt de verzekeringskaart natuurlijk vooral ook voor een betere, stabielere gezondheidssituatie binnen het gezin: betere zorg betekent immers een gezondere familie!


We blijven ongelooflijk dankbaar voor al onze donateurs die er mede voor hebben gezorgd dat we deze mooie resultaten hebben kunnen boeken. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen – dankjulliewel! Zolang we met jullie samen blijven werken en nieuwe donateurs blijven werven, zullen we ook in de toekomst dit soort prachtige (en betere!) resultaten behalen. Zoals ik altijd zeg… ‘Together we can’ – alleen samen bereiken we onze grootse doelen en dromen.


Hoe reageren de mensen in Kahama op de Martus Foundation?


De gezinnen die zorgverzekeringskaarten hebben ontvangen zijn natuurlijk op de hoogte van het bestaan van onze stichting. Voor hen is de Martus Foundation een redder in nood geweest. Het is zo bijzonder om te zien hoe dankbaar deze families zijn voor onze organisatie! Ik hoop dat we nog heel veel meer gezinnen kunnen helpen en dat we onze bekendheid in de omgeving zo kunnen vergroten. Dat zou echt geweldig zijn.


Hoe is de stad Kahama eigenlijk?


Kahama is een van de beste steden in Tanzania om te wonen, omdat er toegang is tot veel sociale basisvoorzieningen zoals elektriciteit, het wegennetwerk, diverse markten, verschillende soorten industrie en – niet geheel onbelangrijk - water. Veel mensen in Tanzania zijn hiervan op de hoogte, dus de stad trekt veel mensen van ver aan die een beter bestaan willen opbouwen. Een van de grootste uitdagingen van de stad is de grote populatie onderbetaalde arbeiders die net buiten de stad wonen. Deze mensen hebben geen eerlijke toegang tot het zorgaanbod van de stad: het is te ver, te duur en de reis ernaartoe is vaak te riskant.


Persoonlijk zou ik heel graag in Kahama willen wonen, zodat ik een betere band met de stad en haar inwoners kan opbouwen. Ook kan ik de mensen in de stad dan veel sneller bereiken en kan ik de projecten van Martus Foundation beter promoten in de omgeving. Op dit moment is het echter nog niet mogelijk om naar Kahama te verhuizen. Dit is deels vanwege financiële redenen en deels vanwege het feit dat de stichting nog niet groot genoeg is het gewenste effect in de stad Kahama te waarborgen. In de nabije toekomst zal ik samen met mijn gezin verhuizen – een heel spannende, nieuwe stap die we (ook als stichting) tot in de puntjes moeten voorbereiden!


Hoe zie jij de toekomst voor je?


Mijn geluk is op zijn grootst als ik met mijn familie een gezond en vrolijk leven leid. Maar ik zou nóg gelukkiger zijn als dit voor iedereen zou gelden – óók voor de arme, vergeten mensen in Tanzania. Deze droom heb ik al sinds dat ik een kind was. Ik hoop en geloof dat we een verschil kunnen maken als we allemaal samenwerken. Dat we een verschil kunnen maken voor de minderbedeelden en voor de samenleving als geheel. Ik heb goede hoop dat de Martus Foundation voor heel veel mensen een uitkomst is en zal zijn – nu en in de toekomst!

Fortunatus is ready for the future!

33 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page